Japan is altijd een fascinerend land geweest. Van de thuisbasis van radicale innovaties die de wereld opschudden tot de rijke cultuur, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Behalve dat Japan een begrip is op technologisch gebied, staat het ook bekend om zijn film- en entertainmentindustrie. Het introduceerde anime in de wereld, wat een van de belangrijkste factoren is die mensen naar het land trok en deel uitmaakt van de opkomende Aziatische popcultuur met zijn geliefde JPop-idolen.

Als je een modeliefhebber bent of iemand die Japan al heel lang kent, weet je dat Japan de afgelopen tien jaar beroemd is geworden om iets anders. Haar modestijl.

Als je nog nooit van de beroemde Japanse mode hebt gehoord, vraag je je dit misschien af. Wat gebeurd er? Nou, dat zul je zo meteen ontdekken, maar eerst denk ik dat het alleen maar goed is dat we eerst praten over het begin ervan en daarna hoe het zich in de loop van dit jaar heeft ontwikkeld.

WAT IS J-FASHION?

J Mode is de term die gewoonlijk wordt gebruikt vanwege de ware betekenis ervan: Japanse mode. Als u op internet naar deze term zoekt, leidt het merendeel van de pagina’s u naar artikelen en webpagina’s die gaan over de beroemde Japanse straatmode genaamd Harajuku-mode. Als je niet bekend bent met de beroemde Harajuku-mode, bezoek dan onze blog waar we artikelen en pagina’s hebben geschreven over deze mode en haar substijlen. Je zult versteld staan ​​van de diversiteit en excentriciteit van deze specifieke trend.

Maar we komen in dit artikel terug op Harajuku-mode. Laten we eerst teruggaan naar het allereerste begin van de Japanse mode.

TIJDLIJN VAN JAPANSE MODE

Laten we teruggaan in de tijd!

Bron afbeelding: tokyoweekender.com Vóór 1600 (L) en Edo-periode (R)

Bron afbeelding: tokyoweekender.com

Pre-1600 (L) en Edo-periode (R)

VÓÓR 1600

Vroeg gedateerde Japanse kleding was eenvoudig en praktisch voor de botten. Ze zijn ontworpen voor gebruik door jagers en verzamelaars. Later evolueerden deze activiteiten naar landbouw en ambachten. In de jaren 794 tot 1192, ook wel bekend als de Heian-periode, werd de beroemde Japanse kimono geboren, die vrouwen met een hoge sociale status droegen, waarbij ze hun huid volledig in verschillende lagen bedekten. Dames van het keizerlijk hof droegen soms zelfs een complexer type kimono, junihitoe genaamd, die uit twaalf of meer lagen bestond en tot 20 kilogram kon wegen.

1603-1868 (EDO-PERIODE)

De jaren 1603 tot 1868 staan ​​ook bekend als de Edo-periode, waarin het Tokugawa-shogunaat, een militaire regering, de macht overnam en Japan overnam, waardoor het land in een periode van stabiliteit en vrede terechtkwam die 250 jaar duurde. Samoerai uitgerust met hun op maat gemaakte katana werden vervolgens feodale heren en moesten representatievere en ordelijkere kleding dragen. Daarom was er een grote vraag naar elegante kimono’s, die een kunstvorm werden en na verloop van tijd werden gedragen als een teken van macht, status en rijkdom. Tijdens deze periode onderging de mode ook een grote evolutie, met aanzienlijke vooruitgang op het gebied van productie en borduurwerk, waaronder de mogelijkheid om meerdere kleuren te integreren, grote patronen en asymmetrische ontwerpen te creëren. Deze modeontwikkeling werd sterk beïnvloed door theaterkostuums en beroemde artiesten.

j mode

Bron afbeelding: tokyoweekender.com

Meiji-periode (L) en Taisho-periode (R)

1868-1912 (MEIJI-PERIODE)

Dit tijdperk, de Meiji-periode genoemd, zag het herstel van het Japanse rijk en de consolidatie van het politieke systeem onder auspiciën van de keizer. Hierdoor werd het land een machtige, moderne en geïndustrialiseerde natie, en werd het aanzienlijk beïnvloed door het Westen.

Overheidsfunctionarissen en hun vrouwen zijn verplicht westerse kleding te dragen op het werk en bij officiële evenementen, en zelfs de keizer knipte zijn haar kort en liet het lang groeien. Westerse kleding en de invloed ervan werden doorgegeven via sociale klassen, maar de meeste vrouwen vonden het onpraktisch voor de Japanse levensstandaard. Dit is de reden waarom het decennialang nog steeds gebruikelijk was dat vrouwen kimono’s droegen, maar dan met een modern en westers tintje, in combinatie met sjaals, handschoenen en handtassen.

1912-1926 (TAISHO-PERIODE)

Het rijk blijft bloeien, net als het moderne leven. Tijdschriften, radio’s, televisies en bioscopen speelden een grote rol in de evolutie van de mode en inspireerden versierde kragen en trendy nieuwe ontwerpen in betaalbare zijden kimono’s van Meisen.

Tussen deze jaren deelden Oost en West dezelfde en vergelijkbare trends, en tegen het einde van de jaren twintig had de damesmode een look en stijl die over de hele wereld vergelijkbaar was, zoals een slanke lijn en verticale drapering in jurken, kamerjassen en japonnen. Maar desondanks geeft de meerderheid van de Japanse vrouwen nog steeds de voorkeur aan traditionele kleding, terwijl ze experimenteren met moderne accenten zoals trendy kapsels. Ze begonnen hun kinderen ook westerse kleding te kleden, zoals broeken, rokken, jurken en overhemden. Terwijl mannen jassen, pakken en petten gingen dragen. 

Japanse stijl

Bron afbeelding: tokyoweekender.com

Showa-periode (L) en Heisei-periode (R)

1926-1929 (SHOWA-PERIODE)

Ook wel bekend als de Showa-periode, de regering van keizer Hirohito vond zowel voor als na de oorlog plaats. De oorlog legde een verbod op opzichtige outfits, maar tijdens de jaren vijftig en samen met de economische bloei begonnen modetrends zich in snel tempo te ontwikkelen. Op dat moment werden kimono’s achter in de kast weggestopt en gereserveerd voor speciale gelegenheden, terwijl westerse kleding mode werd. Jongere generaties hebben geleerd de populaire cultuur en entertainment te omarmen en hun modestijlen zijn zowel een mix van Japanse traditie als Amerikaanse en Europese invloeden.

1989 TOT HEDEN (HEISEI-PERIODE)

De opkomst van de media heeft verschillende industrieën, zoals mode, kunst en muziek, beïnvloed en met elkaar verweven. Bovendien is er een gestage toename van het aantal adolescenten dat traditioneel Japans onderwijs en maatschappelijke normen afkeurt. Met deze “opstand” en door de grote invloed en impact van het Westen werd een nieuwe modetrend geboren in de straten van Harajuku, “Harajuku-mode”. Het is een excentrieke en unieke modestijl, rechtstreeks afkomstig van tieners die hun individualisme verkennen. Uiteindelijk bereikte deze trend internationale oren en verspreidde zich naar verschillende landen en beïnvloedde zelfs de mode over de hele wereld.